Verfijn zoekopdracht

Organisatie

Regio

Diploma

Contractvorm

Vacature

beleidsmedewerker intelligent en duurzaam transport

Solliciteer
 • afdeling: Beleid
 • organisatie: Departement Mobiliteit en Openbare Werken
 • regio: Brussel - standplaats: Brussel
 • referentie: DMOW00174


Onze organisatie

Het Departement Mobiliteit en Openbare Werken doet Vlaanderen bewegen: langs de weg, over het water en door de lucht.

Het Departement Mobiliteit en Openbare Werken staat voor een duurzame ontwikkeling van mobiliteit en transport in Vlaanderen. Het realiseert heel wat projecten en biedt daarnaast beleidsondersteuning op het vlak van mobiliteit, verkeersveiligheid, investeringen, beheer en exploitatie van de transport- en de haveninfrastructuur.

De functie van Beleidsmedewerker Intelligent en Duurzaam Transport situeert zich binnen de afdeling Beleid van het departement. De afdeling Beleid heeft expertise in personen- en goederenvervoer en geeft daarmee vorm aan een duurzaam en onderbouwd mobiliteits- en infrastructuurbeleid. Ze doet dat samen met de agentschappen, andere overheden en belanghebbenden. De afdeling speelt in op nieuwe trends en ontwikkelingen, en doet aan onderzoek. Ze formuleert een langetermijnvisie voor de mobiliteit en de infrastructuur, die ze vertaalt in realiseerbare projecten. De afdeling Beleid volgt ook de uitvoering van het beleid op. Ze heeft een zetel te Brussel waar ongeveer 85 personen tewerkgesteld zijn.

Je komt terecht in het team Intelligent en Duurzaam Transport. Dit team focust op de ontwikkeling en het beleid van het goederenvervoer (over de weg, het water en het spoor) en logistiek in Vlaanderen.

Het kader voor dit beleid wordt gevormd door het Mobiliteitsplan Vlaanderen. Relevante thema’s zijn synchromodaliteit (met aandacht voor kostenefficiënte overslag), duurzame modi, mental en modal shift,… Meer concrete projecten vormen de monitoring van de kilometerheffing voor vrachtwagens, Clean Power for Transport, uitvoering van het klimaatakkoord in de transportsector, het proefproject Langere en Zwaardere Vrachtwagens, stedelijke distributie,…

 

Jouw takenpakket

Als beleidsmedewerker ondersteun je de beleidsbepalers bij de beleidsvoorbereiding inzake “intelligent en duurzaam transport om zo goed onderbouwde en kwaliteitsvolle beleid(splannen) te leveren die politiek en/ of maatschappelijk gedragen kunnen worden, en staat mee in voor zowel de implementatie van het beleid/ de beleidsplannen, als de opvolging van de beleidsuitvoering (monitoring) en de beleidsevaluatie. 

Concreet zal je instaan voor de volgende taken:

 • je maakt nota’s op over logistieke dossiers, gekaderd binnen een multidisciplinaire benadering.
 • je denkt conceptueel na over het beleid en de optimalisering van logistiek in Vlaanderen.
 • je analyseert concrete logistieke dossiers (je schrijft bijvoorbeeld een nota voor de evaluatiecommissie LZV’s waarin het project beleidsmatig geëvalueerd wordt).
 • je neemt actief deel aan overleg met zowel interne als externe stakeholders, en bereidt overlegmomenten voor (uitnodigingen, agenda, verslaggeving, …).
 • je staat in voor de opvolging van Europese richtlijnen en vertaalt deze naar een Vlaams niveau.
 • je schrijft adviezen van allerlei aard in verband met bovenstaande thema’s waarin de beleidsfunctie kadert.
 • je verzamelt informatie, bouwt kennis op en deelt de belangrijkste kennis met je collega’s.
 • je helpt bij de uitbouw van een goed netwerk met alle relevante instellingen binnen en buiten Vlaanderen.
 • je ondersteunt de minister in zijn beleid door het beantwoorden van parlementaire vragen over logistieke dossiers, het schrijven van toespraken, het voorbereiden van werkbezoeken, enz.
 • je zorgt wanneer nodig voor onderbouwing, begeleiding en beoordeling van onderzoeksprojecten en overheidsopdrachten om dit beleid te onderbouwen.

Voor al deze taken werk je niet alleen nauw samen met je collega’s binnen het team, maar ook met andere collega’s binnen de afdeling Beleid en in sterkere mate met de andere afdelingen van de Vlaamse overheid. Verder leg je ook contacten met externen, zoals vertegenwoordigers van de federale overheid, de Europese Commissie, belangenverenigingen, etc.

Dit betekent dat je voor een substantieel deel van de werktijd betrokken bent bij overleg en vergaderingen waarin je voor een actieve inbreng zorgt en waar nodig ook de rol van secretaris of voorzitter opneemt.

Jouw profiel
 • Je hebt een masterdiploma bij voorkeur in de politieke, economische of mobiliteitswetenschappen.  
 • Relevante werkervaring of kennis in volgende aspecten vormen een pluspunt:             
 • Kennis en inzicht in de logistieke sector en beleid
 • Vertrouwdheid met beleidsvoorbereidend werk bij de Vlaamse overheid
 • Je hebt een goede talenkennis, waarbij een gedegen kennis van het Engels en Frans nodig is.
 • Je beschikt over een goede operationele computerkennis (MS Office). 
Ons aanbod

Je komt terecht in een dynamische organisatie die oog heeft voor innovatie – contract onbepaalde duur – ruime opleidings- en ontplooiingskansen – een aantrekkelijke vakantieregeling – gratis woon- werkverkeer met het openbaar vervoer – maaltijdcheques – hospitalisatieverzekering - ...

Hoe solliciteren

Solliciteren kan tot en met 10 juni 2018 door je CV en motivatiebrief in te sturen via de sollicitatielink die je kan terugvinden bij het online vacaturebericht.

Meer weten

Voor extra informatie over de selectieprocedure, en arbeidsvoorwaarden kun je contact opnemen met: Chiara De Schryver

(Selectiedeskundige)

Voor extra informatie over de inhoud van de functie kun je contact opnemen met: Thomas Christiaens

(Coördinator Intelligent en Duurzaam Transport)