Verfijn zoekopdracht

Organisatie

Regio

Diploma

Contractvorm

Vacature

Projectingenieur elektromechanica - specialisatie netwerk en telematica

Solliciteer
 • afdeling: Verkeer Wegsystemen en Telematica
 • organisatie: Agentschap Wegen en Verkeer
 • regio: Antwerpen - standplaats: Antwerpen
 • referentie: AWV00780


Onze organisatie

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) beheert ongeveer 7000 km gewest- en autosnelwegen en ruim 7700 km fietspaden. AWV staat in voor het aanleggen, onderhouden en beheren van de Vlaamse gewest- en autosnelwegen. Het Agentschap is ook bevoegd voor de veiligheid en het comfort van de weggebruikers. 

De afdeling Verkeer, Wegsystemen en Telematica (VWT) ondersteunt AWV door de realisatie, het beheer en het onderhoud van de elektromechanische en telematicatoepassingen langs wegen, zoals telematicacommunicatienetwerken, camera’s langs autosnelwegen, dynamische route-informatiepanelen, roodlicht-/snelheidscamera’s, trajectcontrole, enz.

Daarnaast  wil VWT een toonaangevend kenniscentrum zijn op het vlak van verkeerskunde, elektromechanica en telematica. Voor deze kennisgebieden ondersteunt zij mee het beleid, bouwt zij expertise op en stelt zij deze expertise ter beschikking van zowel interne als externe klanten.

De afdeling VWT is georganiseerd in verschillende technische pijlers. Je wordt tewerkgesteld als projectingenieur EM binnen de operationele pijler Netwerk en Telematica.

De pijler Netwerk en Telematica staat in voor de realisatie en het onderhoud van het eigen telecommunicatienetwerk van de Vlaamse Overheid, waarvan de elektromechanische en telematicatoepassingen van het Agentschap gebruik maken. Dit netwerk wordt ook meer en meer ingezet als basisnetwerk voor de communicatiebehoeften voor heel de Vlaamse Overheid. Het telecommunicatienetwerk omvat hoofdzakelijk aspecten als een eigen koper- en glasvezelnetwerk, een ip-netwerk en een datatransportlaag (SDH, OTN).

Jouw takenpakket

Je bent verantwoordelijke voor de opvolging van onderhoudswerkzaamheden en investeringsprojecten met betrekking tot het glasvezelnetwerk en het koperkabelnetwerk in Vlaanderen. De focus ligt vooral op het glasvezelnetwerk, aangezien het koperkabelnetwerk de laatste jaren eerder afgebouwd wordt.

Je staat in voor de opvolging van aannemingen met firma’s die werken in opdracht van de afdeling. Deze aannemingen voeren voornamelijk volgende werkzaamheden uit: aanleg van nieuwe leidingen ter uitbreiding van ons telecommunicatienetwerk, verplaatsen van leidingen op vraag van collega’s bijvoorbeeld ten gevolge van een wegverbreding, het herstellen van beschadigde leidingen door werkzaamheden, het onderhouden van het kabelnetwerk en zijn netwerkknooppunten.

Voor deze werkzaamheden zal jij de werkportefeuille beheren, de budgetten aanvragen en jouw werftoezichters aansturen. Je neemt deel aan werfbezoeken, werfvergaderingen, commissies en werkgroepen. Je voert voorafgaandelijk studiewerk uit en stelt de nodige bestekken op. Je bent het aanspreekpunt voor interne en externe klanten. Een heel belangrijke taak is ook om je technische expertise op netwerkgebied ter beschikking te stellen van interne klanten en andere overheidsdiensten om hen te helpen bij het realiseren van hun projecten.

Op termijn en volgens eigen interesse en motivatie kan je je ook  verdiepen in de andere technieken van het team:

 • de realisatie en het onderhoud van een datatransportlaag, voor gegevensoverdracht van transmissiesnelheden gaande van heel laag (enkele kb/s) tot heel hoog (100 Gb/s). Dit door middel van modemlijnen en technologieën als PDH, SDH, OTN, Carrier Ethernet en dit via eigen aansluitingen en via externe operatoren (huurlijnen);
 • de realisatie en het onderhoud van ip-telematicanetwerken voor de telematica-toepassingen, via eigen aansluitingen en via externe operatoren (ADSL, GPRS,…) inclusief een security omgeving voor beveiliging van dit netwerk en toegang naar en van andere netwerken en het internet;
 • de realisatie en het onderhoud van communicatienetwerken voor spraaktechnologie, hoofdzakelijk een telefonienetwerk voor technische installaties;
 • het onderhoud, exploitatie en beheer van systemen ten behoeve van de fysieke werking van het netwerk zoals toegangscontrole, airconditioning en no-break installaties;
 • de uitbouw van bijhorende softwaretoepassingen, zoals de kabeldatabank van het kabelnet, of een softwareprogramma voor werfopvolging.

Als projectingenieur binnen het team Netwerk en Telematica zal je zeker de mogelijkheid krijgen om de algemene tendensen op het vlak van netwerk en telematica(toepassingen) op te volgen (ook in de naburige landen). Je levert een bijdrage aan het beleid en je krijgt de kans om nieuwe ideeën, concepten en verbeteringen op het vlak van netwerk en telematicatoepassingen voor te stellen en uit te werken.

Jouw profiel
 • Je hebt een masterdiploma in de (toegepaste) informatica of industriële wetenschappen, bij voorkeur optie informatica, elektronica ICT, elektrotechniek of elektromechanica
 • OF je hebt een ander masterdiploma en minstens 2 jaar relevante ervaring in IT.
 • Je bent in het bezit van een rijbewijs B.
 • Kennis van, of grote interesse in, netwerk en telematica(toepassingen) is aangewezen:
  - eigenschappen van koper en glasvezelkabel, optische transmissie;
  - kennis van netwerktechnologieën, OSI model;
  - algemene kennis van telecommunicatieapparatuur (bv. routers, switches, modems) is een voordeel, tijdens de uitvoering van de functie kan je je verder verdiepen in één of meerdere van bovenstaande technieken.
 • Kennis van volgende gebieden strekt tot de aanbeveling:
  - de methodologie voor het uitvoeren van studies
  -wet en regelgeving die betrekking heeft op de functie (overheidsopdrachten, vergunningen, ...)
Ons aanbod

Een aantrekkelijke werkgever en boeiende projecten

Indrukwekkende infrastructuurprojecten realiseer je niet alleen. Daarvoor moeten we beroep doen op een heleboel collega’s met ieder hun kwaliteiten en specialisme. Bij het Agentschap Wegen en Verkeer kom je terecht bij een werkgever die een aangename sfeer en het welzijn van zijn medewerkers vooropzet. Zo bieden wij o.a. mogelijkheid tot telewerk, flexibele werkuren en 35 dagen vakantie per jaar, maar krijg je evengoed de gelegenheid om mee te werken aan projecten die tot de verbeelding spreken.

Jobzekerheid en een competitief salaris

Het Agentschap Wegen en Verkeer biedt als overheidswerkgever een  grote mate van werkzekerheid. Daarbovenop krijg je een mooi en competitief loon aangevuld met o.a. maaltijdcheques en een hospitalisatieverzekering. Verder ontvang je premies voor eventueel nacht- of weekendwerk.

Je minimum bruto aanvangssalaris bedraagt minimaal € 3.204,70 (graad: adjunct van de directeur, salarisschaal A111) en relevante privé-ervaring of ervaring als zelfstandige kan onder bepaalde voorwaarden verloond worden.

Persoonlijke groei en sociale voordelen

Daarnaast krijg je ruime mogelijkheden wat vorming, bijscholing en ondersteuning betreft. Je eerste 12 maanden vormen een inwerkperiode met een persoonlijk vormingsprogramma.

Hoe solliciteren

Solliciteren kan tot en met 18 november 2019 door je CV en motivatiebrief in te sturen via de sollicitatielink die je kan terugvinden bij het online vacaturebericht.

Meer weten

Voor extra informatie over de inhoud van de functie kun je contact opnemen met

Voor extra informatie over de deelnemingsvoorwaarden en selectieprocedure kun je contact opnemen met